Doorhaling inschrijving BIG-register plastisch chirurg vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag en onvoldoende medische zorg

Zwolle – Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Zwolle heeft de inschrijving van een plastisch chirurg doorgehaald uit het BIG-register omdat hij seksuele handelingen bij zichzelf heeft verricht tijdens een videoconsult, tekort is geschoten in de medische zorg aan een patiënte en zijn praktijk niet op orde heeft.

Wat is er gebeurd?

De plastisch chirurg voerde een boven-ooglidcorrectie bij een patiënte uit. Na verwijdering van de hechtingen was patiënte ongerust. Zij stuurde via WhatsApp een bericht naar de plastisch chirurg. Hierna vond op verzoek van de plastisch chirurg een videoconsult plaats. Patiënte verbrak de verbinding toen zij het ontblote geslachtsdeel van de plastisch chirurg in beeld dacht te zien. De plastisch chirurg zocht diezelfde avond herhaaldelijk opnieuw contact met de patiënte en drong aan op een tweede videoconsult, dat rond middernacht plaatsvond. Tijdens dat tweede consult liet de plastisch chirurg seksueel grensoverschrijdend gedrag zien. Naar aanleiding hiervan deed patiënte een melding bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en aangifte bij de politie. Die aangifte leidde tot een strafzaak waarbij de rechtbank Gelderland de plastisch chirurg veroordeelde tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden met een proeftijd van twee jaar, en het betalen van € 500,- smartengeld aan patiënte. De uitspraak van de rechtbank is onherroepelijk.

De klacht

De IGJ verwijt de plastisch chirurg dat hij tijdens een videoconsult seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond. De plastisch chirurg is volgens de IGJ tekortgeschoten in de zorg aan patiënte door de manier waarop hij zich tijdens dat videoconsult presenteerde, en is tekortgeschoten in de zorg aan patiënte door de manier waarop hij de hulpvraag heeft uitgevraagd en beantwoord. Ook verwijt de IGJ de plastisch chirurg dat hij is tekortgeschoten in de zorgverlening jegens patiënte door de wijze waarop hij in zijn communicatie gebruik heeft gemaakt van WhatsApp en beeldbellen.

Het verweer

Tegenover de IGJ en in deze tuchtzaak ontkende de plastisch chirurg aanvankelijk de door patiënte geschetste gang van zaken tijdens het (tweede) videoconsult. Tweeënhalve maand voor de zitting van het tuchtcollege verklaarde de plastisch chirurg in een brief aan het college dat hij tot het inzicht was gekomen dat zijn eerdere opstelling onjuist was. Hoewel hij de geschetste gang van zaken erkent, vindt de plastisch chirurg dat hij wel adequate zorg heeft gegeven in de medische situatie van patiënte.

De beoordeling van het college

Naast de verklaring van de plastisch chirurg blijkt uit het dossier, met name uit de video-opname die deel uitmaakt van de stukken, ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook blijkt uit de opname dat de vragen van patiënte onvoldoende concreet en pas na herhaald aandringen werden beantwoord. De voorgestelde behandeling werd op aarzelende wijze, nonchalant en onsamenhangend verwoord en de instructies waren onduidelijk. De plastisch chirurg heeft dit onderzoek niet naar behoren uitgevoerd en geen adequate behandeling voorgesteld aan patiënte. De plastisch chirurg heeft zich bewust te kwetsbaar gemaakt door zijn praktijk zo in te richten dat hij geen waarnemer heeft en 24 uur per dag, gedurende zeven dagen per week voor al zijn patiënten bereikbaar is onder meer via WhatsApp. Dit is niet volgens de standaard en medisch gezien onverantwoord.

Opgelegde maatregel

De plastisch chirurg heeft ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag vertoond tijdens een videoconsult. Gelet op de ernst van de gedragingen, het feit dat de plastisch chirurg zijn praktijk nog steeds niet anders heeft ingericht, en hij geen blijk geeft in te zien dat de door hem verleende zorg niet adequaat is geweest, en hij- gedurende bijna twee jaren - voor zichzelf geen adequate hulp heeft gezocht bij de problemen die aanleiding hebben gegeven tot dit gedrag, kan het college geen andere conclusie trekken dan dat het noodzakelijk is een doorhaling van de inschrijving in het BIG-register op te leggen. Waar lerend vermogen niet getoond is en het risico op herhaling in de patiëntenzorg niet is weggenomen, acht het college deze maatregel passend en geboden. Deze maatregel wordt ten uitvoer gelegd zodra de uitspraak onherroepelijk is.

De volledige uitspraak wordt gepubliceerd op www.tuchtrecht.overheid.nl en staat tijdelijk op deze website.