Doorlooptijden tuchtcolleges verkort

Het afgelopen jaar hebben de tuchtcolleges ingezet op het terugbrengen van de doorlooptijden. Dat wil zeggen hoelang het duurt voordat een klacht door het college is afgedaan. Met resultaat. Uit het jaarverslag 2024 blijkt dat de doorlooptijden in 2024 zijn verkort ten opzichte van 2023.

Rechtbank Amsterdam
Beeld: ©Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg

Bij de Regionale Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg (RTG’s) was de doorlooptijd in 2023 nog 244 dagen. In 2024 duurde het gemiddeld 205 dagen voordat er een uitspraak was. Ook bij zaken in beroep bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG) was de doorlooptijd korter. Daar duurde in 2023 een zaak gemiddeld 254 dagen voordat partijen een uitspraak ontvingen. In 2024 ging het om 234 dagen. Een verdere toelichting op het soort zaken is terug te vinden in het jaarverslag. Hierin worden de jaarcijfers van de tuchtcolleges op een feitelijke manier weergegeven. De cijfers geven een indruk van alle gedane inspanningen van 2024. Daarnaast geven de tuchtcolleges door middel van artikelen een impressie van het dagelijkse werk dat zij doen.

Meestal geen zitting

Van alle afgehandelde klachten van de RTG’s (1061) werden 272 zaken naar zitting verwezen. Alleen in die gevallen kan het voor een verweerder ook leiden tot een maatregel. Wanneer een klacht niet leidt tot een zitting kan het betekenen dat een klacht is ingetrokken of dat er sprake is van een voorzittersbeslissing of een raadkamerbeslissing.  Van de 272 klachten die door de RTG’s wél op een zitting werden behandeld, werden 166 zaken gegrond verklaard. Meestal leidde dit vervolgens tot de meest lichte maatregel, een waarschuwing. Het opleggen van deze maatregel gebeurde in 2024 in totaal 71 keer.

Bij het CTG werden van de 279 afgehandelde beroepszaken 205 naar zitting verwezen. Van deze 205 zaken werden er 33 gegrond verklaard. In het merendeel van deze 33 beroepszaken werd ook bij het CTG de meest lichte maatregel opgelegd, de waarschuwing.  

Impressie dagelijks werk

Bewustzijn van de impact van een tuchtklacht en het belang van echte aandacht zijn twee van de punten die in het jaarverslag voorbijkomen. Zo vertellen secretarissen Talitha Brand en Dominique van Grootveld over hun ervaringen met het mondeling vooronderzoek. Maar ook; wat het effect van een goede dialoog kan zijn. Voormalig voorzitter van het RTG Amsterdam, Nicolien Verkleij, blikt terug op haar werk voor de tuchtcolleges en benadrukt het belang van een vriendelijke bejegening. En advocaat Valéry Daniels vertelt wat een tuchtklacht doet met zijn cliënten.

Verder benoemen zowel Jonneke Oosting, voorzitter van het CTG, en Katinka Knoop, directeur ESTT, de gedrevenheid en de enorme inzet van hun collega’s bij de tuchtcolleges om de kwaliteit van het tuchtrecht hoog te houden. 

De bedrijfsvoering draagt daar ook aan bij. Het afgelopen jaar is daarom weer ingezet om met onder andere secretariaten, administratie en de projecten huisvesting en digitalisering, het werk van de tuchtcolleges blijvend goed te faciliteren.