Ik heb een klacht

Bent u niet tevreden over het handelen van een zorgverlener, dan kunt u een klacht indienen bij een Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Daarmee start u een tuchtrechtelijke procedure. Onder aan deze pagina vindt u een schema met het overzicht van de procedure.

Tegen welke zorgverleners kunt u een klacht indienen?

U kunt bij het tuchtcollege een klacht indienen tegen:

Waarover kunt u klagen?

Bij de tuchtcolleges kunt u klagen over gedragingen die onder de tuchtnormen in de gezondheidszorg vallen.

Meer informatie vindt u in de brochure Klachten over uw zorg.

Waar kunt u een klacht indienen?

U dient een klacht in bij één van de drie regionale tuchtcolleges. Elk regionaal college heeft een eigen werkgebied. De woonplaats van de aangeklaagde zorgverlener bepaalt welk college bevoegd is. De regionale tuchtcolleges zijn gevestigd in:

  •  Amsterdam
regio Noord-Holland en Zuid-Holland
  •  's-Hertogenbosch
regio Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg
  •  Zwolle
regio Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Gelderland

Klacht indienen via het klaagschriftformulier

U dient de klacht zelf in of laat dat door iemand anders doen, bijvoorbeeld door een familielid, rechtsbijstandverzekeraar of een advocaat. U dient een klacht in bij het regionaal tuchtcollege dat gevestigd is in de regio waar de aangeklaagde woont. Waarover u klaagt moet niet langer dan 10 jaar geleden zijn gebeurd.

Het klaagschriftformulier gebruikt u als u een klacht wilt indienen. U kunt ook zelf een brief opstellen. U schrijft de klacht in de Nederlandse taal. Het tuchtcollege verstuurt post met medische gegevens aangetekend om veiligheids- en privacyredenen. Als u niet in staat bent om de post aan te nemen kunt u deze ophalen bij een PostNL afhaalpunt.

Tuchtklachtfunctionaris

De tuchtklachtfunctionaris kan u, als u een tuchtklacht willen indienen, adviseren bij het schrijven en wijzigen van uw klaagschrift. Daarnaast kan de tuchtklachtfunctionaris ook uw vragen over de tuchtklachtprocedure beantwoorden. Daarnaast kan deze aangeven of uw klacht tegen de juiste persoon is gericht en u adviseren of tuchtrecht de aangewezen route voor uw klacht is.

Contact met de Tuchtklachtfunctionaris.

Kosten van het indienen van een klacht

Voor klachten bij de tuchtcolleges betaalt u sinds 1 april 2019 € 50,- griffierecht per klacht. Als het tuchtcollege u in de uitspraak helemaal of gedeeltelijk gelijk geeft, dan krijgt u dit bedrag terug.

Als u in beroep gaat, betaalt u opnieuw € 50,- griffierecht.

Meer informatie over het griffierecht.

Rechtsbijstand

U kunt bij de procedure hulp en advies vragen, bijvoorbeeld van een familielid, een jurist van de rechtsbijstandverzekering of een advocaat. Zij kunnen dan namens u een klacht indienen. Voor een gemachtigde die geen advocaat is, moet u een schriftelijke machtiging indienen.

De kosten van rechtsbijstand komen voor uw eigen rekening. Voor informatie over door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand kunt u zich wenden tot het Juridisch Loket.

Juridische hulp en advies inroepen is niet verplicht. U kunt uw klacht ook zelf indienen en deze tijdens de terechtzitting mondeling toelichten.

Beeld: ©ESTT