De bijeenkomsten met klagers en beklaagden vinden plaats bij de rechtbank. Op deze pagina vindt u informatie over de procedure en bereikbaarheid van de rechtbanken.
Procedure
Klap onderstaande teksten open voor informatie over de onderdelen van de procedure.
Bij het Regionaal Tuchtcollege hoort een mondeling vooronderzoek tot de procedure. Het is een besloten bijeenkomst waarvoor alleen klager en verweerder (eventueel met hun gemachtigden) worden uitgenodigd. Andere personen worden in principe niet toegelaten.
Het gesprek wordt geleid door een vooronderzoeker. Meestal is dat een secretaris van het college. Naast de secretaris zit een notulist.
Bij het Centraal Tuchtcollege wordt geen mondeling vooronderzoek gedaan, omdat het CTG zaken in beroep behandelt.
Doel mondeling vooronderzoek
Het doel van het mondelinge vooronderzoek is om meer informatie te verkrijgen over de klacht en het verweer. Tijdens het mondelinge vooronderzoek kunnen partijen hun standpunt toelichten. Ook kan de secretaris partijen vragen stellen.
Een ander doel van dit gesprek is om te onderzoeken of partijen nader tot elkaar kunnen komen. Als dat lukt kan de klacht ingetrokken worden. Gebeurt dan niet, dan besluit het college of het tot een zitting moet komen.
Verloop vooronderzoek
Het gesprek vindt plaats in een kamer van het Gerechtsgebouw. U wordt vanaf de hoofdingang doorverwezen naar de juiste balie.
De vooronderzoeker leidt het gesprek. Beide partijen mogen hun standpunten toelichten en vragen aan elkaar stellen. Het gesprek duurt zo'n 30 tot 60 minuten. De griffier maakt een verslag van het gesprek, dat aan klager en verweerder wordt toegezonden.
Voor een zitting wordt meestal een uur gereserveerd.
De voorzitter stelt eerst vast wie van de partijen aanwezig is. Dan stelt de voorzitter de leden van het college voor, dus wie beroepsgenoot, wie jurist en wie secretaris is. De leden van het college dragen geen toga’s. De secretaris maakt aantekeningen van wat wordt besproken.
Toelichting door partijen
De voorzitter nodigt de partijen om beurten uit om hun standpunt toe te lichten. Denkt u bij de omvang hiervan aan de voor u gereserveerde spreektijd.Als u uw standpunten op papier heeft gezet en deze wilt voorlezen, is het handig als u zeven kopieën van dit document meeneemt om uit te delen aan de leden van het college en aan de andere partij.
Vragen van het college
Voor en/of na de toelichtingen kunnen de leden van het college vragen stellen aan beide partijen.
Reageren en het laatste woord
Na het voorlezen van de pleitnota's hebben de partijen nog éénmaal de mogelijkheid om op elkaar te reageren. De aangeklaagde zorgverlener krijgt altijd het laatste woord.
Afsluiting
De zitting wordt afgesloten en de voorzitter vertelt wanneer de uitspraak zal komen. Dat is meestal ongeveer acht weken na de zitting. Het is niet nodig om bij de uitspraak aanwezig te zijn, omdat op dezelfde dag de beslissing per aangetekende post naar u wordt verstuurd.

Het college zit al in de zaal als u binnenkomt en bestaat uit:
- Voorzitter
- Bij het RTG: 3 leden-beroepsgenoten van de beklaagde; bij het CTG: 2 leden-beroepsgenoten
- Bij het RTG: 1 lid-jurist; bij het CTG: 2 leden-juristen
- Secretaris
- Bij het RTG: zorgverlener/beklaagde; bij het CTG: verweerder
- Bij het RTG: klager; bij het CTG: appellant

Achter de klager en verweerder bevindt zich de publieke tribune. Daar kunnen belangstellenden de zaak volgen.
Ongeveer acht weken na de zitting ontvangt u de beslissing. De exacte datum hoort u tijdens de zitting.
Op de dag van de uitspraak kunt u vanaf 15.00 uur bellen met het college waar uw klacht in behandeling is. U hoort dan wat de uitkomst van de zaak is. Dezelfde dag wordt de beslissing aangetekend naar u verstuurd.
Het is niet nodig om naar de rechtbank te komen voor de uitspraak.
Kijk voor meer informatie op de pagina Uitspraken.
Bereikbaarheid en faciliteiten

Bezoekadres
De zittingen van het RTG Amsterdam vinden plaats in de (nieuwe) rechtbank:
Parnassusweg 280 in Amsterdam
Kijk voor overige contactgegevens op de pagina Contact.
Bereikbaarheid
Het Gerechtsgebouw is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het ligt op vijf minuten loopafstand van het treinstation Amsterdam Zuid.
Het aantal parkeerplekken bij de rechtbank is beperkt. We raden u aan met het openbaar vervoer te komen.
Zitting bijwonen
Op vertoon van een geldig legitimatiebewijs kunt u een zitting bijwonen, u hoeft zich niet van tevoren aan te melden. Vooronderzoeken zijn besloten, deze kunt u niet bijwonen.

Bezoekadres
De zittingen van het college vinden plaats in:
Paleis van Justitie, Leeghwaterlaan 8 in ’s-Hertogenbosch
Kijk voor overige contactgegevens op de pagina Contact.
Bereikbaarheid
Het Paleis van Justitie ligt op ongeveer 5 minuten loopafstand van station ’s-Hertogenbosch C.S. Op het station volgt u de borden Paleiskwartier/Brabanthallen/Stedelijke museum (uitgang Westzijde). Het Paleis van Justitie bevindt zich direct aan de linkerkant.
Toegang
In het Paleis van Justitie vindt bij binnenkomst een veiligheidscontrole plaats. Op verzoek dient u een geldig legitimatiebewijs te kunnen tonen. Na de controle kunt u zich melden bij de bodebalie. De bode zal u vertellen bij welke zaal u moet zijn. Tot de zitting begint, kunt u plaatsnemen in de algemene wachtruimte bij de juiste zaal totdat u wordt binnengeroepen.
Zitting bijwonen
Wanneer u een zitting wilt bijwonen, dient u zich ruim van tevoren aan te melden bij het secretariaat van het college. Op de zittingsdag kunt u zich dan, met een geldig legitimatiebewijs, melden bij de bode van het Paleis van Justitie. Personen die niet zijn aangemeld, zullen niet worden toegelaten.
Faciliteiten
In de buurt van de zalen bevindt zich een koffie- en theeautomaat.
Mindervaliden
Het Paleis van Justitie beschikt over een rolstoelingang en een toilet voor mindervaliden.

Bezoekadres
De zittingen van het college vinden plaats in het Gerechtsgebouw:
Schuurmanstraat 2 in Zwolle
Kijk voor overige contactgegevens op de pagina Contact.
Openbaar vervoer en parkeren
Het Gerechtsgebouw is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het ligt op vijftien minuten loopafstand van het treinstation Zwolle.
In de directe omgeving van de rechtbank is weinig gelegenheid tot parkeren. De parkeergarage van de rechtbank is alleen bedoeld voor eigen personeel en pashouders.
Op drukke dagen kunt u het beste parkeren op parkeerterrein Turfmarkt (Bagijnesingel 11). Dit is ongeveer 5 minuten lopen. Bijna alle parkeerautomaten accepteren alleen betaling via pin of chip. Aan de voorkant van het gebouw, naast de hoofdingang, bevinden zich twee gratis parkeerplaatsen voor mindervaliden.
Looproute vanaf station Zwolle (circa 15 minuten):
- Neem de noorduitgang (Stationsplein, bij de bussen)
- Ga over de rotonde de Stationsweg in
- Ga aan het eind hiervan rechts (Burgemeester Van Roijensingel, overgaand in Groot Wezenland)
- Ga de eerste weg links, u volgt Groot Wezenland
- Na 300 meter vindt u de het gerechtsgebouw aan uw rechterhand, op de hoek
- Sla rechtsaf de Schuurmanstraat in
Na 50 meter vindt u aan de rechterkant de ingang van het nieuwe gerechtsgebouw.
Faciliteiten
Tegenover de informatiebalie bevindt zich een koffie- en theeautomaat en een automaat waar frisdrank en snoep te koop zijn.
Mindervaliden
Het gerechtsgebouw is toegankelijk voor rolstoelen. Er zijn toiletten voor mindervaliden.
Zitting bijwonen
Op vertoon van een geldig legitimatiebewijs kunt u een zitting bijwonen. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden. Bij groepen vanaf vijf personen is van tevoren aanmelden wel nodig. Vooronderzoeken zijn besloten, deze kunt u niet bijwonen.

Bezoekadres
De zittingen van het college vinden plaats in het Paleis van Justitie:
Prins Clauslaan 60 in Den Haag
Kijk voor overige contactgegevens op de pagina Contact.
Bereikbaarheid
Het Paleis van Justitie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt op vijf minuten loopafstand van het Centraal Station Den Haag.
Let op: momenteel zijn er werkzaamheden bij station Den Haag Centraal.
Er is geen parkeergarage voor bezoekers. In de buurt kan alleen tegen betaling worden geparkeerd met een maximum van twee uur.
De dichtstbijzijnde parkeergarage is Q-Park CS New Babylon (Prinses Irenestraat 1, Den Haag). Deze parkeergarage bevindt zich op loopafstand van het Paleis van Justitie. Direct voor het Paleis van Justitie in de Theresiastraat bevinden zich vier invalidenparkeerplaatsen.
Toegang
Na binnenkomst gaat u door een detectiepoortje en uw bagage door een scanner. Daarna meldt u zich bij de receptie. Daar hoort u in welke zaal uw zaak wordt behandeld. Ook krijgt u een briefje waarop staat waar u naar toe moet. U moet zich legitimeren. Als u op de juiste verdieping bent aangekomen meldt u zich bij de balie bij de zaal. Daarna wacht u tot u wordt binnengeroepen. Zowel klager als verweerder en gemachtigden wachten in dezelfde ruimte. In het Paleis van Justitie gelden de huisregels.
Zitting bijwonen
Wilt u bij een zaak bij het Paleis van Justitie aanwezig zijn, dan dient u - uiterlijk twee werkdagen van tevoren - bij het secretariaat van het Centraal Tuchtcollege een reservering te maken. Dit doet u door een e-mail te sturen aan: CTG@minvws.nl.
Faciliteiten
In de kiosk op de begane grond kunt u koffie, thee, frisdrank en snoep kopen. Er is geen garderobe. Buiten de zittingszaal vindt u kapstokken.
Mindervaliden
Het Paleis van Justitie is toegankelijk voor rolstoelen. Er zijn toiletten voor mindervaliden.
Kijk voor overige contactgegevens van de Regionale Tuchtcolleges en het Centraal Tuchtcollege op de pagina Contact.